- A szezon elején úgy álltam a világbajnoksághoz, hogy mindent bele szeretnék adni, hogy kvalifikáljak rá - kezdte Tóth Anna. - A felkészülés elején viszont összeszedtem egy serülést, de ez nem elvette a kedvem, hanem csak még nagyobb motivációt adott, hogy ennek ellenére is meg fogok tenni mindent, és rajtam nem fog múlni. Egy lesz, ami lesz felfogás szerint versenyeztem és így sikerült még a saját álmaimat is felülmúlnom. Az idén szerettem volna többször 13 másodperc alatt futni, ami az országos bajnokság fantasztikus atmoszférájában sikerült először, utána pedig minden összejött. Ami a világbajnokságot illeti szeretnék majd úgy lejönni a pályáról, hogy a szívemet és lelkemet is beletettem a futásba. Minden erőmmel azon leszek, hogy a legnagyobb büszkeséggel képviseljem a DVTK-t és Magyarországot. Illetve, ahogy anyukám szokta mondani, szeretnék mosolyogva lesétálni a rekortánról. Utána pedig szeptember első két hetében is versenyezni fogok, hogy előnyt nyerjek a párizsi olimpiai kvalifikáció szempontjából.

- Egy évvel ezelőttig ugranék vissza, amikor Anna Caliban az U20-as világbajnokságon 13.00-val bronzérmes lett, és olyan eredményt ért el, ami közvetlen belépőt jelentett a világ élvonalába - folytatta Tigyi József a sportoló edzője. - Innentől kezdve erre a szezonra gyakorlatilag elvárássá vált, hogy ezen az álomhatáron belül fusson. Emellett az általánosságban is jellemző, a junior korosztályból a felnőtt világversenyekre való kijutás is nagy kihívásként jelent meg, azonban Anna februárban a fedettpályás Eb-vel az első útjába kerülőre egyből kvalifikált is. A részleges combhajlító szakadása miatt ezt követően azonban tavasszal két hónapot ki kellett hagynunk, ami egy sprinternél jelentős. Az, hogy ezek után egy rövidített felkészülésből egy ilyen teljesítményt nyújtott nem csak őt, hanem engem is meglepett. A világ atlétikájában már kijutni is egy óriási dolog, az pedig, hogy ő ranglistáról tette ezt meg különösen növeli az értékét. A budapesti mezőnyben, ahogy a korábbi világversenyein is ő lesz a legfiatalabb induló. A célok tekintetében viccesen lehet úgy fogalmazni, hogy érjen célba a saját lábán nagy esőről lévén szó, viccet félre téve pedig, ha hiba nélkül ér be az ő esetében ez 13mp-en belüli futást eredményezve. Ha a csütörtöki elődöntőkben is futhatna az óriási dolog lenne. A szezonban futott eredményei pedig már nem a kincstári optimizmus kategóriájába tesznek egy lehetséges olimpiai kvalifikációt Párizsba, illetve alapjai lehetnek egy hosszú és eredményes pályafutásnak is.

- Amikor 10 évvel ezelőtt elkezdtük azt a munkát, hogy visszaépítsük a nagy DVTK-t pontosan az ilyen pillanatokért kezdtük el - vette át a szót Szabó Tamás a DVTK főtitkára. - Meg szerettük volna adni azt a lehetőséget a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei fiataloknak, hogy akik tehetségesek ne kelljen elhagyniuk a régiót és a várost, hanem minden olyan feltételt biztosítani tudjunk nekik, ami a világszínvonalú munkához szükséges. Ez egy kiváló bizonyíték arra, hogy nem járunk rossz úton, ám tudjuk, hogy sok teendőnk van még, viszont amit eddig elértünk arra minden diósgyőri és miskolci büszke lehet. Bár még az út elején járunk, de az irány helyes. A DVTK sportolóinak reális esélye van arra, hogy kijussanak az olimpiára és arra, hogy világ- és Európa-bajnokságokon szerepeljenek, és ne kelljen az utánpótlás kor végével elhagyniuk a régiót.  

- Az atlétikai vb-nek az egyik szlogenje az, hogy szuperhősöket láthatunk majd Budapesten augusztustól 19-től, a mi szuperhősünk pedig Tóth Anna - zárta dr. Világi Péter a DVTK kommunikációs igazgatója. - A szuperhősöknek szokott lenni sorozatuk vagy filmük, és reméljük, hogy Anna olyan teljesítményt nyújt majd, hogy forgathatunk egyet a DVTK Youtube csatornájára. Büszkék vagyunk arra, hogy DVTK címer van a felsőjén, igaz most válogatott színekben kell majd versenyeznie. Reményeim szerint munkánkkal népszerűbbé tudjuk majd tenni az atlétikát, a DVTK-t és persze Annát, ami egy jó saját sorozathoz kell, de a népszerűséghez a legrövidebb út mégis egy jó teljesítmény a pályán, amihez sok sikert kívánunk. Szurkolni fogunk neki, és reményeim szerint sokan ott lesznek a diósgyőri szurkolók közül is a Nemzeti Atlétikai Központ lelátóin azokon a napokon, amikor futni fog Anna. És ha Anna kijut az olimpiára biztosan filmet forgatunk róla.