Beharangozó 2024. február 2., péntek

Diósgyőri mentalitással a győzelemért

Véget ért a téli szünet, a DVTK szombaton 17:30-kor folytatja az OTP Bank Liga küzdelmeit Debrecenben. A találkozó előtt Simon Miklós vezetőedzővel beszélgettünk.

Diósgyőri mentalitással a győzelemért


Kuznyecov Szergej távozását követően Simon Miklós, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia UEFA Pro licence-es szakmai igazgatója ül le a diósgyőri kispadra Debrecenben. Csütörtökön és pénteken edzést vezényelt a labdarúgóknak, szombaton pedig már bajnoki mérkőzés vár rá. Mire volt elég ez a két foglalkozás? - kezdtük a beszélgetést.

- Az edzések fontos részét képezik egy csapat életének, de két nap alatt is több olyan lehetőség állt rendelkezésre, amivel előre tudtunk lépni - kezdte Simon Miklós vezetőedző. - Sokat videóztunk, sokat beszélgettünk a csapattal és négyszemközt is, mert nagyon hiszek a személyes kapcsolatokban. Sokat foglalkoztunk a labdarúgókkal, mentálisan is próbáltuk frissíteni őket, mert egy edzőváltás mindig megzavarhatja a játékosfejeket: aki eddig stabil kezdőnek hitte magát, az most nem érzi biztonságban magát, és fordítva. És még sok ehhez hasonló nem is olyan apró dolgot kellett rendbe tenni.

És mik a tapasztalatok? - folytattuk a kérdezősködést.

- Számomra rendkívül pozitív meglepetést okozott a csapat - osztotta meg -, nyitott személyiségek alkotják a keretet, ebből a szempontból nem lehet különbséget tenni a magyar és a külföldi labdarúgók között. Jó volt hallani, hogy véleményük van, és azt meg is osztják a szakmai stáb tagjaival és a társakkal. Ezen kívül kiváló csapategységet látok az öltözőben, ami nagyon jó alap a közös munkához. 

Első mérkőzés a tavaszi szezonban, első mérkőzés a DVTK kispadján, önmagában is elég nagy nyomást jelent, hát még együtt.

- Imádom a nyomást, imádom a megoldásra váró nehéz feladatot! - mondta a DVTK LSA szakmai igazgatója. - Motivál, és hatalmas megtiszteltetést jelent, hogy egy ekkora hagyományokkal rendelkező klub vezetése érdemesnek tart arra, hogy Debrecenben én irányítsam a csapatot. Igyekszem megfelelni a feladatnak, ezért teljesen normális egy edzői stáb számára, hogy ilyenkor mindegyik nap hosszú. Úgy feküdtem le éjszaka, hogy mikor lesz már reggel, és át tudjuk beszélni a lefekvés előtti ötleteket a kollégákkal. Edzőnek lenni 0-24-es szellemi munka. 

A DVTK LSA több fiatal növendéke is elutazott a DVTK téli edzőtáborába, és ugyan már régóta az első csapat keretéhez tartozik, de Bényei Ágoston és Jurek Gábor még mindig U21-es labdarúgó.

- Egy fiatal beépítése a felnőtt futballba több lépcsőfokos. Előbb az első csapattal edz, utána bekerül a keretbe, és leül a kispadra, majd pár percre beáll, és ha megragadja ezeket a lehetőségeket, akkor szép lassan kiérdemli, hogy egyre többet játsszon - sorolta. - A Debrecenbe utazó keret tagja Bánhegyi Bogdán, Bényei Ágoston, Demeter Milán, Jurek Gábor és Szamosi Ádám, mert egy fiatal játékos akkor lesz kész, ha megkapja a játékperceket, de ezt nem lehet ész nélkül csinálni. Meg kell találni azt az egyensúlyt, ami előre viszi a csapatot, és a fiatal is tud ebben segíteni. 

Első vezetőedzői nyilatkozatában úgy fogalmazott Simon Miklós, hogy “még az is előfordulhat, hogy azonnal belenyúlunk a játékba, miként az is, hogy folytatjuk a Szergejék által elkezdett munkát.” Ennek kapcsán arról érdeklődtünk, hogy megszületett-e a döntés.

- Szeretnék némi meglepetést is tartogatni a DVSC-nek - mosolygott. - Ebben az esetben nagy előnyünk, hogy a debreceniek stábja nem tudja, mire készüljön ellenünk, milyen összeállításban és milyen játékrendszerben lépünk pályára. Ugyanakkor a meglepetés nem minden, megvan a kockázata annak, ha a labdarúgókat két nap alatt kimozgatjuk a jól begyakorolt játékrendszerből. A kettő között kell megtalálni az arany középutat. 

A DVSC az 5. helyen telelt, egy ponttal szerzett többet, mint a DVTK. 

- Az OTP Bank Liga egyik legjobb csapatához látogatunk, és korábban sem rejtettem véka alá, hogy számomra nagyon szimpatikus a Debrecenben folyó munka, és ahogy Srđan Blagojević a csapathoz nyúl - mondta. - A téli átigazolási időszakban jól és tudatosan igazoltak, posztra és játékrendszerbe jól illő labdarúgók játékjogát vásárolták meg. Ám a legjobb csapatokhoz hasonlóan nekik is vannak gyenge pontjaik, amit megpróbálunk kihasználni.

Nagyon jól fogynak a jegyek a debreceni vendégszektorba, várhatóan ezer diósgyőri kíséri el a csapatot az év első találkozójára. 

- Az a feladatunk, hogy kiszolgáljuk és szórakoztassuk a szurkolókat, és ezt a játékosok előtt is kihangsúlyoztam - avatott be Simon Miklós. - Győztes mentalitással és győzelemre játszva kell a pályára lépni. Ideális esetben tűzzel, szívvel és óriási agresszivitással küzd a csapat, és megnyeri a mérkőzéseket. Ha az első megvan, de a második elmarad, az még mindig megbocsátható, hiszen a labdarúgásban csak az egyik csapat hagyhatja el győztesen a pályát. Ha viszont az egyik sincs meg, akkor jogos minden kritika. Azt várom a csapattól, hogy kivigyék a pályára azt a diósgyőri identitást, azt a küzdőszellemet, amit a városban élve magam is megtapasztaltam, mert akkor sikeresek leszünk, hiszen olyan minőségű játékosaink vannak, akik képesek eldönteni a mérkőzést. Ha így történik, akkor pedig megérdemeljük azt az óriási támogatást, amit a lelátóról kapunk.